varon
Karizması : -231    |
 |
« : 08 Aralık 2006, 23:32:04 » |
|
Seyircileri telefonla canlı yayına alıp basit bir soruyu bilmeye çağıran televizyon ’yarışma programları’ revaçta. Ama ne hikmetse izleyici en basit soruları bile bilemiyor? İşin sırrı ne?
Yavuz Semerci’nin köşe yazısı
3 harfli bir hayvan ismi
Gündüz vakti. Can sıkıntısından kanal kanal dolaşıyorum. Cine5’in "yarış-kazan" adlı sözde yarışma programına takılıyorum. Ekranda bir tahta ve bir genç kız görünüyor.
Yarışma basit.
Tahtada ilk harfi gözüken, son harfleri ise ödül miktarını gösteren kartonla kapatılmış bir isim var. Bu ismi doğru tahmin eden ödülü kapacak! O an A ile başlayan bir hayvan ismi aranıyor. İlk 10 dakikada 3 kişi arıyor. Atmaca, aygır gibi yanlış tahminlerde bulunuyorlar. (Arayanların izleyici olduğundan bile emin değilim.)
Sunucu ipucu veriyor. İkinci harfi Y...
Biraz izlediğinizde bunun bir yarışma değil, dolandırıcılık olduğunu anlıyorsunuz.
Neredeyse 45 dakika boyunca AY yazan, 3 harfli, bal yiyen, kışın ininde uyuyan, Barış Manço’nun bir şarkısına ismini veren bu hayvanın son harfini bilen çıkmıyor!
Sunucu ipucu vermeye devam ediyor; "Hani köprüden geçerken, A’ya dayı diyeceksiniz... İşte o A’nın ismi neydi? Bildiyseniz hemen beni arayın."
Ekranın sol alt köşesinde bir numara var. Sağ alt köşesinde ise akan bir bantta Telsim hatlarından yapılan aramaların 5 YTL, diğer GSM şirketlerinden yapılacak aramaların ise 12 SMS veya 24 kontör bedelinde olduğu yazıyor.
Kız bağıra çağıra davet mektubu yolluyor okuyucuya! Aynı "bul karoyu al parayı" diye köprü üzerinde insanların dikkatini çekmeyen çalışan çığırtkanlar gibi...
Neler demiyor ki:
"Neredesiniz. Hadi arayın. Yapacağınız çok basit. Bu keyifli ödülü kazanmak için cep telefonunuzdan bizi arayacak ve hemen bağlanacaksınız. Galiba bizi seyretmiyorlar. 300 YTL gidiyor. Parmaklarınızı hızlandırın. Vakit kaybetmeyin. Çabuk olun."
Sunucu kızımız, özenle izleyicide kendisini henüz hiç kimsenin aramadığı hemen arayanın 300 YTL’yi kazanacağı algısını yaratmaya çalışıyor.
Aynı dakikalarda arayan binlerce kişiyi büyük bir tuzak bekliyor.
Sunucunun sürdürdüğü tiyatronun 35’inci dakikasında ekranda gözüken numarayı aradım. Karşılaştığım manzarayı anlatayım:
İlk arama: (Telefonunuzu sesli yanıt sistemi karşılıyor) "Tebrikler. Yarışmaya katılmayı hak kazandınız. Programa bağlanmak için basit bir soruyu yanıtlamanız lazım." Ne sorduğu anlaşılmıyor ama galiba 52 ile 48’in toplamını soruyor. Yanılmışım. "Doğru yanıt veremediniz." Mekanik ses, beni tekrar aramaya davet ediyor... (Gitti 5 YTL!)
İkinci arama: (Bu kez soru sorulmuyor) "Kusura bakmayın. Soru kısmını kaçırdınız. Tekrar deneyin." (Gitti mi bir 5 YTL daha.)
Yani programa bağlanmanız mümkün değil. Aynı dakikalarda genç sunucu "Neredesiniz. Neden aramıyorsunuz!" çığırtkanlığına devam ediyor. Tahtaya da ayı resmi yapmış, "Tanımadınız mı. Tanıdıysanız, hemen arayın. İlk arayan kazanıyor" saçmalığına devam ediyor.
Kendisi de biliyor ki kimse o, programı bitirmeye karar vermeden stüdyoya ulaşamayacak... Önemli olan hasılatı artırmak...
Öğreniyorum ki pek çok kanalda "Sülün Osman yöntemlerini anımsatan bu tip dolandırıcılık kokan" yarışma programları yayınlanıyor...
Kimler, ne kadar para topluyor? RTÜK neden ses çıkarmıyor?
|
|
|
|
|
|
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Register or Loginwww.chipcomputer.net
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #1 : 11 Aralık 2006, 18:55:22 » |
|
Bunlar üçkağıt işi bu paralara ihtiyacı mı var bu kanalların sizce ! Evet tabiki her arayan mutlaka bir 5 milyon bırakıyor. 1000 kişi arasa ne olur hesaplayın ! İnsanları bu şekilde sömürürlerken RTÜK müdahele etmemesi çok ilginç. Yasalarda Tv 'lerin tanımı Eğitim ve İletişim aracı olarak nitelendirilirse şayet bu tip programlara yasak getirmek daha kolay olur.
|
|
|
|
|
|
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Register or LoginÇıkışta Akmayan Ter , İnişte Gözyaşı Olur !!!
|
|
|
FreeStyle
Karizması : 92 
Açtığı Konular:449
EY Türk!! Egemenliğine sahip çık!!!
Takımım:
Favori Hayvanım |
 |
« Yanıtla #2 : 19 Aralık 2006, 12:07:40 » |
|
ne biliyorsunuz ki bu işten RTÜK te payını almadığı.Bende sinir oluyorum bu tür programlara kadın orda iki saat bas bas bağırıyor resmen cevabını da diyor arayanlar yanlış diyor.Allah allah bizler o kadar aptalmıyız.. yeter artık uyanmamızın zamanı geldi geçiyor
|
|
|
|
|
|
Salih NAVDAR - FreeStyle - Chip Computer Moderatörü - Ardeşen Temsilcisi
|
|
|
ekinji
Karizması : 124  |
 |
« Yanıtla #3 : 18 Mart 2007, 12:00:12 » |
|
hemen hemen bütün kanallar aynı şeyi yapıyor. büyük kanallar dediğimiz kanal D, star ve atv de avrupa kanallarında aynı işi yapıyorlar. saf milleti kandırıyorlar. sunucuları da çok aptalca konusuyor ve halka salak muamelesi yapıyor.
bu tür programların yayınlanması çok yanlış buluyorum. derhal yayından kaldırılmalı diye düşünüyorum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majestic
Karizması : 211  
Açtığı Konular:87
Beşiktaş'lı Olunmaz, Beşiktaş'lı Doğulur !!!
Takımım:
Favori Hayvanım |
 |
« Yanıtla #4 : 18 Mart 2007, 17:42:06 » |
|
RTÜK neden ses çıkarsın,eminim o da payını alıyordur.devir artık TORPİL devri oldu.içerde bir adamın warsa büyüksün!!
|
|
|
|
|
|
Made in Samlioglu 
|
|
|
boz kurt
Karizması : 0
Açtığı Konular:4
O bir Ardeşen Anadolu ÖĞretmen'li
Takımım:
Favori Hayvanım
Durumum:
|
 |
« Yanıtla #5 : 10 Haziran 2007, 17:37:46 » |
|
Hepiniz haklısınız
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ManiaC
Rep Gücü: 0
Karizması : 0 |
 |
« Yanıtla #6 : 24 Haziran 2007, 00:21:45 » |
|
Allah'a havaLe ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #7 : 08 Ağustos 2007, 10:57:11 » |
|
katılıyorum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ben böyleyim
Karizması : 47 
Açtığı Konular:24
ne diyim işte ben böyleyim
Takımım:
Favori Hayvanım
Durumum:
|
 |
« Yanıtla #8 : 21 Ekim 2007, 21:49:15 » |
|
bizleri bilgilendirip gözlerimizi açtığın için teşekkürler
|
|
|
|
|
|
düşünmeden konuşmanın cezası;sonradan düşünmeye mahkum olmaktır!!!
|
|
|
KeN@N
Karizması : 580     
Açtığı Konular:1556
Uzakta Olman Sana Olan Sevgimi Değiştirmez...
Takımım:
Favori Hayvanım |
 |
« Yanıtla #9 : 13 Aralık 2007, 18:49:05 » |
|
Şaşmamak lazim çünkü insanların helal kazanç ne olduğunu bilmiyorlar.Adamlar alın teriyle para helal kazanç yapıyor.Diğer taraftan da tabi insanlarımız saf yaa firsatları eline geçmiş işleri güçleri sömürmek.Hepimizin bildiği gibi kim 500 milyar ister vardı.Burada bence helal vardı en azında alın teri vardı ama ya diğer prgramlar.Hiç ama hiç doğru bulmuyorum.Derhal kaldırılması uygun görüyorum. Emeğinize sağlık hocam teşekkür ederim
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #10 : 17 Aralık 2007, 19:42:06 » |
|
ben o salaklardan birtanesiyim ordım 1.500.milyar için aradım hemde üst üste bide cepten bana beşyüze patladı o gece sağolsun bir arkadaşımla olayı anlatmıtım o da ksklee dediği gibiydi insanları uyarmalıyız bilgi için sağol
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #11 : 06 Ocak 2008, 04:46:05 » |
|
gecekten ınanılacak gıbı degıl ya...cok sagol bu bılgı ıcın ama bu tarz programlar okadar fazlalastı kıı.yanı dolandırıcılık boyut degıstırıo ve yasal mıs gıbı bı gorunum kazanıo.en cok dusunduren ıse rtuk un bunlara seyırcı kalması...sanırım saglam bı pay alıolar olmalılar..baska bı mantıgı yok cunku bu programların yayında olmasının...
|
|
|
|
|
|
bı ara atarız ımzamızı:D
|
|
|
|
|